Blog

Slip af med den dårlige søvn; god seng og ro

Slip af med den dårlige søvn; god seng og ro

Mange tusinder mennesker lider af søvnproblemer, hvilket er en tendens som er bekymrende. At sove dårligt i en længere periode betyder ikke blot at man er mere træt, da det nemlig kan sætte sin spor på psyke såvel som energi. Men hvordan kommer man egentlig dette problem til livs?

Her får du en miniguide til, hvordan du kommer af med den dårlige søvnrytme.

Har du en behagelig seng?

Selvom at mange søvnproblemer skyldes indre faktorer, så er det en kendsgerning at en dårlig seng kan give uro i kroppen. Dette betyder dog ikke at man skal investere i en seng som man ikke har råd til eller at en god og funktionel seng nødvendigvis har en skyhøj pris.

Kroppen skal kunne slappe af, hvis hjernen skal have plads til ro og søvn. Sover man i en seng som er for hård eller hvor man får rygproblemer, så vil hjernen sjældent kunne koble af.

Det handler derfor om at finde en seng, som man godt kan lide at ligge i, og hvor man føler sig afbalanceret i kroppen om morgenen. Ved man ikke hvilken slags seng der bedst egner sig til ens krop, så kan man med fordel benytte sig af en sengetest, hvor man kan afveje de forskellige fordele og ulemper ved de mange modeller inden man køber den endelige seng.

Ro inden sengetid

I et samfund der er tynget af travlhed og stress, der kan det for nogle individer være svært at finde roen forud for nattesøvnen.

Lever man et liv på højtryk, hvor alle døgnets timer er fyldt op med arbejde, fritidsaktiviteter og familietid, så kan det være svært at koble af om aftenen og give sig selv tid til at gå ned i gear. Formår man ikke at lukke ned for hjernen, altså give den en pause, så kan det blive svært at falde i søvn eller opretholde et jævnt søvnmønster.

Det handler derfor om at sætte tempoet ned, når mørket falder på, og kun give sig i kast med ting, som ikke overbelaste tankestrømmen.

For nogle giver det ro at se fjernsyn og på den måde gå ned i tempo, mens andre mennesker stimuleres for meget af film, serier og andre tv-programmer. Måske giver det ro blot at læse en bog, høre noget musik eller gå en tur inden hovedet rammer hovedpuden.

Hvad der fungerer for den enkelte kan variere, så det handler om at finde sit eget pusterum, hvis man vil give plads til den gode søvn.