Livsstil

Du glemmer aldrig et password igen

Du glemmer aldrig et password igen

En af de helt store udfordringer på nettet er at huske passwords – til alle de sider man bruger ofte.

Vi kender efterhånden alle sammen risikoen for at blive hacket, men alligevel bruger mange af os de samme passwords igen og igen. Ingen almindelige mennesker kan huske 20-30 forskellige passwords, og det øger risikoen for genbrug og svækker samtidig sikkerheden.

Hvis du genbruger dit password, skal en hacker kun opsnappe det én enkelt gang. Hvis hackeren samtidig kender dit navn og din e-mailadresse, der ofte anvendes som brugernavn, så er der fri adgang til en lang række sider på nettet. Prøv at gennemgå de passwords du bruger på de mest besøgte sider. Det kan måske være Facebook, Instagram, Dropbox, Google og alle de webshops, du har oprettet dig på – skræmmende ikke?

Teknikker til at huske passwords

Teknikker til at huske passwords

Der findes forskellige teknikker til at huske passwords. En udbredt metode er at bruge bogstaver fra en sætning, der er let for dig at huske. F.eks. kan du let huske JhAojbiH#45, når du ved, at det er en sammentrækning af Jeg hedder Anne, og jeg bor i Holmbladsgade # (nr.) 45. Spørgsmålet er bare, hvor mange forskellige sætninger man kan huske, og samtidig holde styr på hvor de skal bruges. Jeg har forsøgt mig med denne teknik, men jeg måtte ret hurtigt opgive igen. Jeg har simpelthen for mange passwords.

En password manager som husker passwords for dig

En god løsning på problemet kan være at bruge en password manager. En password manager er et program eller en tjeneste på nettet, som gemmer dine passwords. Det eneste du skal gøre er at trække dem frem, når de skal bruges. Det betyder blandt andet, at du kan lave lange passwords med store og små bogstaver, tal og underlige tegn. Lange passwords uden rigtige ord vil være udfordrende at knække for hackere.

Ingen passwords er 100 % sikre, men vi kan lige så godt gøre det så svært for hackerne som muligt. Der findes en del forskellige password managers at vælge imellem, og de kan stort set det samme. LastPass er en af de mere kendte, og en af de gamlespillere på området, som har været på banen i over 10 år. Ifølge LastPass selv har de mere end 16 millioner brugere, hvilket vidner lidt om populariteten. LastPass er som udgangspunkt gratis at bruge. Der findes dog en betalingsversion, der tilbyder udvidede funktioner som f.eks. deling af passwords blandt flere brugere. Du kan downloade LastPass her.

Hvordan virker password manageren?

LastPass er et lille program, der installeres på din computer og vises som et ikon i din browser. Under installationen bliver du bedt om at oprette dig som bruger med din e-mailadresse og et selvvalgt password. Fremover kan du få adgang til dine passwords fra en hvilken som helst computer. Når du er logget på LastPass, kan du begynde at oprette dine passwords. Du kan også vælge at oprette dem efterhånden, som du logger ind på de enkelte hjemmesider. Hver gang du logger ind på en ny side, vil LastPass spørge om login-oplysningerne skal gemmes.

Hvis du gemmer oplysningerne, vil LastPass selv foreslå dit brugernavn og password, næste gang du åbner den pågældende hjemmeside. LastPass kan hjælpe med at generere lange og sikre passwords. Nu hvor du ikke længere selv skal huske dine passwords, kan du lave svære passwords med alverdens tegn og bogstaver. Det er også muligt at få LastPass til at udfylde formularer og kreditkortoplysninger. Det er især nyttigt, når du handler på nettet, hvor du indtaster de samme oplysninger igen og igen.

LastPass har deres egen YouTube kanal med en masse videoer med gode tips. Du kan også læse Alt om Data’s guide til LastPass, som beskriver password manageren fint.

Du skal kun huske ét password

Når du bruger en password manager, skal du kun huske ét enkelt password, som til gengæld skal være meget svært at gætte. I LastPass kaldes det et master password. Jeg vil anbefale, at du følger disse gode råd om password sikkerhed, så du kan forblive sikker på internettet.

Password manageren virker også på mobilen

LastPass findes også som en app til mobilen, så du kan logge ind på hjemmesider og i andre apps. Det er muligt at oprette passwords til nye hjemmesider i app’en, og du kan administrere dine nuværende passwords, præcis som du kan på computeren.