Blog

Balanceret livsstil skaber overskud i hverdagen

Balance i livet, er dybest set det vi alle sammen stræber efter. Når vi får øje på ubalancen i vores eget liv, hænger det ofte sammen med, for meget arbejde, for lidt søvn, eller dårlige kostvaner. Når den er hel gal, så er det ofte fordi alle tre dele filtre sig ind i hinanden og bliver til hverdag.

At genskabe balancen og virkeligt dyrke den som livsstil, giver overskud i hverdagen. Herunder får du en række gode råd, til hvordan du kan skabe, eller genskabe, balancen i dit liv.

Det gode liv er mere end sundhed

Enhver ved at de tre grundsten for en balanceret livsstil er kost, søvn og motion. Selv om det er noget enhver ved, er det ikke noget vi altid er opmærksomme på og rent faktisk retter vores fokus på.

Selv om både kost, søvn, motion og gode rutiner er vigtigt, er det også vigtigt at skabe plads til afslapning og fornøjelse. Der skal være tid til at læse en god krimi eller fagbog, gå på online casino eller prøve en slotsmaskine eller sætte sig i den gode stol med strikketøjet.

Hvis bestræbelserne på at skabe balance i livet, via faste og sunde rutiner, bliver alt for stramme, udebliver resultatet.

Alt med måde og kun i en grad, så det er overkommeligt at overholde.

Kosten spiller en vigtig rolle

At kosten spiller en vigtig rolle for både helbredet og det generelle velbefindende, er ingen overraskelse.

Perioder med for lidt mad, forkert mad eller bare måltider på skæve tidspunkter, skaber ubalance i hverdagen.

De alt for store mængder kød, de hvide brød, pastaen, sodavand, søde sager og alkohol, bør til enhver tid undgås. En god nærende kost består af grønsager. Alle slags grønsager, i rigelige mængder. Tilberedt som stegte grønsager, kogte grønsager, rå grønsager, eller blendet og stoppet i en juice.

De øvrige fødevaregrupper skal naturligvis ikke undgås, men bare ikke overdrives. En daglig kost bestående af to tredjedele grønsager, er grundlaget for et balanceret liv.

Den gode nattesøvn er vigtig

Søvnen er også en vigtig ingrediens i det afbalancerede liv.

Perioder med skæve sove tider og måske oven i købet for lidt, eller afbrudt søvn, kan dræne overskuddet og balancen ud af hele hverdagen.

Søvnens rammer er vigtige for balancen i livet. Rod og forstyrrende elementer i soveværelset, har det med at blive trukket med ind i søvnen. Det samme gælder lys og lyd. Selv en lille smule lys, eller en svag brumme lyd, kan sabotere hele nattesøvnen.

Daglig motion skaber overskud

At få bevæget sin krop hver dag er også en vigtig ingrediens. Det behøver ikke at være flere timer på et løbebånd, eller sport på eliteplan.

Daglige gåture eller ture på cykel. Svømmeture i havet og i bassin. Rundbold i parken, når vejret tillader det, er alt sammen gode og sunde måder af få motion på.

Balancen gælder også her. Alt med måde og kun så længe det giver mening. Har man et arbejde hvor man i forvejen bevæger sig meget, hele dagen igennem er der ingen grund til bagefter at gå to timer i motionscenter. Her er en kort gåtur med familiens hun, alt rigeligt. Omvendt, hvis man har et meget stillesiddende arbejde. Så behøver man stadig ikke to timer i et motionscenter, men bør nok overveje at lave gåturen lidt længere og ind i mellem skifte den ud med en rask cykeltur.

Nøglen til balance er rutine

Balancen i livet er ikke en ekstra ingrediens. Balancen er det der opstår, når alle de herover nævnte tiltag, er implementeret og lagt i en fast rutine, som mere minder om gode vaner, frem for strenge regler.

Balancen opstår, helt af sig selv, når både kost, søvn og motion, bliver sat i faste rammer, som er nemme at overholde.

Rutinen og gentagelserne skaber balancen. At spise sundt på samme tid hver dag, at gå i seng på samme tid og dagligt at gå en tur, bliver tilsammen til den afbalancerede livsstil, som skaber overskud i hverdagen.