Livsstil

Sådan får du mest ud af børneopsparingen

Sådan får du mest ud af børneopsparingen

Hvis du snart skal være forælder, så er der mange ting, du skal tænke på. Én af disse er, at oprette en børneopsparing. Idéen med denne er naturligvis, at maksimere indbetalinger og forvaltning af de indbetalte midler.

Det kan dog gribes an på mange måder, men som forælder kan du sjældent finde tid til aktivt at forvalte midlerne. Det ændrer dog ikke på, at midlerne bør investeres.

Ét af de positiv tiltag i det nye finanslovsforslag for 2018 er, at indbetalingsgrænsen for børneopsparinger hæves. Som forælder kan du derfor indbetale 6.000 kr. om året mod de tidligere 3.000 kr.

Det medfører, at du kan give dit barn en god start på det voksne liv. Derfor anbefales det naturligvis også, at du indbetaler op til indbetalingsgrænsen og dermed maksimerer opsparingen.

Maksimer børneopsparingen mest muligt

For at maksimere børneopsparingen, bør den låses til barnet er 21 år. Der kan dermed skabes afkast af de opsparede midler længst muligt. Der kan maksimalt indbetales 72.000 kr. på en børneopsparing.

Det anbefales, at du indbetaler 6.000 kr. d. 1. januar hvert år. Det handler om, at indbetale mest muligt og hurtigst muligt. Dermed kan pengene nemlig forvaltes bedre.

Renten på en børneopsparingen er i den høje ende sammenlignet med andre bankprodukter. Alligevel lyder renten dog sjældent på mere end 0,75% til 1,25%.

Det er naturligvis også som følge af dette, at det anbefales at investere barnets børneopsparing fra dag ét. Med en tidshorisont på 21 år har du rig mulighed for at lave relativt risikofrie investeringer, men dog med et fornuftigt afkast over tid.

Kan du ikke allokere tid til aktiv investering?

Som der tidligere er givet udtryk for, så er det ikke sikkert, at du kan allokere tid til aktivt at investere midlerne. Du har dog fortsat en række muligheder for at investere de opsparede midler.

Du kan enten lave en pulje med langsigtede aktier på egen hånd. Er det ikke noget, der ligger inden for dit interesseområde eller noget, du mener, du har ekspertisen til, så kan du i stedet vælge en investeringsforening eller en pulje.

Det er selvfølgelig vigtigt, at der investeres med en langsigtet horisont. Du bør satse på en risikoprofil, der kan skabe et årligt afkast på 2-6%. På denne måde yngler pengene, men dog uden den store risiko.

Har du derimod tid til at forvalte pengene på egen hånd, så er der naturligvis mulighed for at skabe højere afkast end førnævnte. Du bør dog huske på, at det er barnets penge – ikke dine egne midler.

Inddrag barnet, når alderen passer

Når barnet får en alder, hvor aktieinvesteringer begynder at give mening, så er det oplagt, at du inddrager barnet. Det kan eksempelvis være, at han eller hun har input til forvaltningen af midlerne.

Særligt drenge begynder at udvikle en interesse for finans og investering. Derfor er det også en oplagt mulighed, at du kan lade din søn (i tilfælde af, at du har fået en søn) forvalte en mindre del af opsparingen.

For at kunne maksimere det endelige beløb, der udbetales på barnets 21-års fødselsdag, så skal de opsparede midler naturligvis forvaltes fornuftigt og med fokus på et godt årlig afkast, men dog uden for høj risiko.