Hvis den økonomiske del af dit liv svinger lidt, skal du måske overveje at lægge et budget for din privatøkonomi. Det giver en følelse af overblik og en sikkerhed i dét, du ved, hvor meget du har til rådighed, og hvad du bruger dine penge på. Det er en meget fornuftig ting at give sig tid til at sætte sig ind i at lægge budget. Det kan også hjælpe dig til at undgå overtræk på kontoen, hvis du holder dig inden for dit lagte budget. På den måde kan du strukturere dit forbrug og måske endda vende økonomien, så der er luft i budgettet til at oprette en opsparing eller investere i noget du finder interessant. Der er utroligt mange fordele ved at planlægge dit budget. Og det er faktisk meget nemmere end du måske lige går og tror!
Vejledning i at lægge budget over din privatøkonomi
Det er slet ikke så svært, som det kan lyde – at lægge et budget. Det svarer egentligt bare til at du skriver op, hvor meget du tjener eller hvad din indkomst ligger og så lister alle dine udgifter op ved siden af. Her kan det måske overraske dig, men samtidig være en øjenåbner at få overblik over, hvad du egentligt bruger dine penge på, og hvor meget.
Få styr på dine indtægter:
- Åbn din Netbank, og undersøg dine indtægter for en måned.
- Tjek dine lønsedler igennem for at se din løn.
- Tjek andre papirer igennem fx offentlige ydelser eller andet.
Få styr på dine udgifter:
- Få styr på de faste udgifter. Det kan fx være:
- Forsikring
- Husleje
- Abonnementer
- El-regninger
- Skriv tidspunktet for betaling – nogle faste udgifter betales fx årligt, mens andre betales månedligt.
- Få styr på de udgifter, der varierer fra måned til måned. Det er dit forbrug, der bliver synligt, og skal holdes styr på.
- Fastlæg et beløb for dine variable udgifter ved at se på gennemsnittet for de sidste 3 måneder fx
Det hele er slet ikke så uoverskueligt som det måske lyder. Du kan nemlig få hjælp til at lægge et budget med en skabelon til et skema, der skal udfyldes som vejledningen ovenover beskriver.
Skab luft i økonomien med budgetplanlægning
Når du skal fastlægge dit beløb for variable udgifter og får et klart overblik, hvilke faste udgifter du egentligt betaler, kan det være du indser, at en del af tingene slet ikke er nødvendige for dig. Det er måske bare nemmere at hente noget dyrt take-away, fremfor at lave mad til flere dage i forvejen, når du kommer sent hjem. Og måske betaler du til en streamingtjeneste, du aldrig nogensinde får brugt, og kan afmelde uden at lide afsavn. Når du har lagt dit budget, så det giver mening for dig, kan du netop vælge, hvad dit formål med din økonomi er. Skal der spares op til en ny sofa eller en spændende rejse? Eller skal der være en formue til et fremtidigt boligkøb?