Når du skal investere i en ny bil, har du flere forskellige muligheder. Hvilken du skal vælge afhænger i høj grad af dit budget og dine finansieringsmuligheder. Se her, hvor meget bil du har råd til.
En bil koster mere end bare prisen for selve bilen. Du skal også inddrage udgifter til bilforsikring, afgifter, benzin og vedligeholdelse i regnestykket, hvis du vil undgå at købe en bil, du ikke har råd til. Herunder får du et indblik i de forskellige faktorer, der påvirker, hvilken bil du har råd til.
Skab et overblik over dit budget
Det første du skal gøre, når du planlægger at købe en bil, er at lægge et budget.
I budgettet tager du højde for alle dine indtægter og udgifter, så du skaber overblik over din økonomiske tilstand. Der er masser af udgifter i forbindelse med bilkøbet, så det er vigtigt, at du får sikret dig, at du eksempelvis har råd til at få bilen repareret, hvis du skulle få brug for det.
Skab overblik over udgifterne til bilen
Samtidig er det vigtigt, at du har en klar idé om, hvad det kommer til at koste dig at have bilen, hvis du vil sikre dig, at dit budget kommer til at holde.
Der er en del punkter, der er essentielle at få med, når du skal danne dig et overblik over din biløkonomi. Sørg for, at det altid indeholder følgende punkter:
● Afgifter
● Bilforsikring
● Afdrag på dit billån (ansøg om billån her)
● Brændstof og forbrug
● Sommerdæk og vinterdæk
● Reparation og vedligeholdelse
● Vejhjælp
● Værditab
● Parkering
Afgifter i forbindelse med bilkøbet
Når du køber en ny bil, skal den indregistreres, så den får en nummerplade.
Der opkræves en registreringsafgift, som du betaler, når du køber bilen.
Hvis du køber en brugt bil, skal den omregistreres, hvilket bilforhandleren i de fleste tilfælde sørger for.
Køber du bilen af en privatperson, skal du selv sørge for, at den bliver omregistreret. Det gør du via SKATs hjemmeside, hos en nummerpladeoperatør eller hos et motorcenter, og prisen for denne ydelse varierer. Typisk skal du regne med at betale mellem 300 og 400 kroner.
Herudover skal du betale andre afgifter i form af udligningsafgift, ejerafgift og partikeludledningsafgift, som er tilbagevendende betalinger, der skal betales hver år. Det er typen på din bil, der bestemmer, hvor meget du skal betale.
Forsikring af din bil
Bilforsikringen er en stor post i budgettet, da nogle bilforsikringer er lovpligtige, som det eksempelvis er tilfældet med en ansvarsforsikring. Herudover har du mulighed for at købe en kaskoforsikring samt vejhjælp, glasskadeforsikring og førerdækning, der alle er praktiske forsikringer, men ikke lovmæssige.
Brændstof og forbrug
En tilbagevendende udgift, når du har bil, er brændstof.
Hvor meget du skal betale afhænger af, om du har en el-, diesel- eller benzinbil, samt hvor langt du kører i den. Hvis du vælger en dieselbil, skal du regne med at betale 1-2 kroner mindre pr. liter, end hvis din bil kører på benzin.
Reparation og vedligeholdelse
Det er en god idé at lægge penge til side til vedligeholdelse og reparation af din bil.
Der vil typisk være højere reparationsudgifter til en brugt bil, men som tommelfingerregel skal du regne med at lægge omkring 30 øre til side pr. kilometer, du kører, hvis din bil er i god stand, og der er tale om en lille bil. Har du en større bil, skal du lægge det dobbelte til side, hvis den er i mindre god stand.
Vil du slippe for at bruge penge på reparation og vedligeholdelse de første mange år, så kan du med fordel overveje at investere i en ny bil.